↑ Return to Utrustning

Vandringsstavar

Vandringsstavar av trä kan vara minst lika bra

Under din fjällvandring kan faktiskt ett par vandringsstavar vara till mer nytta än vad du tror. När du går nedför så måste kroppen dämpa de belastningar som hela tiden uppstår när du sätter i foten. Den kraften absorberas av dina knän och har du en stor packning på ryggen så kan dessa krafter vara betydande. Men det skall tilläggas att även utan packning kan knäna få ta emot stora krafter. För att fördela denna kraft på ett bättre sätt så skall man använda vandringsstavar. Stavarna gör att knäna inte alls måste klara denna belastning och därmed kan du skona dig för framtida problem. Om du istället skall upp för en stigning så kan du få extra kraft genom att kanalisera ut kraft i dina vandringsstavar. Till sist kan det sägas att även i plattare partier kan det faktiskt gå snabbare med ett par stavar i händerna.

Att välja rätt vandringsstavar kan vara svårt då det finns flera olika alternativ. Materialen trä, kolfiber och aluminium är de vanligaste. De mest stabila är givetvis de av trä, men samtidigt blir de betydligt tyngre och därmed tappar man den lätta känslan. Aluminium och kolfiber är något lättare men är något mindre stabila. Vad man skall välja är i grund en smakfråga, men det finns ett par enkla regler som man kan följa. Skall man gå över stenrösar och har en betydande vikt som man bär runt på så är trästavar att föredra då dessa ger den bästa stabiliteten. Om du istället kommer följa utmärkta vandringsleder och inte bär allt för tungt så är istället kolfiber eller aluminium bättre. Dessa har inte samma stabilitet som trästavar, men brukar vara fullt tillräckliga. En fördel med många kolfiber- och aluminiumstavar är att de finns som teleskopsvarianter. Dessa kan nämligen förminskas och därmed fästas på packningen när de inte används. Teleskopstavarna blir därmed enkla för den som prioriterar att packa lätt, men nackdelen är att de ibland går sönder lättare då konstruktionen har några uppenbara svagheter.

Vandringsstavarna skall alltid anpassas individuellt efter din längd. Enkelt kan man säga att det skall vara ytterligare 5 cm från toppen av staven upp till armhålan. Detta mått kan ändras till cirka 10 cm men prova och gå runt med dem så att du får den perfekta längden. Var noga med att båda stavarna blir lika långa om du använder teleskopstavar. Trästavar däremot anpassar man betydligt lättare då det endast handlar om vad man sätter sin hand.

Fördelar med vandringsstavar:
– Sparar belastning på knäna vid nedförslut
– Extra kraft vid uppförslut
– Ger bättre balans och kan förhindra fall