↑ Return to Utrustning

Tält

Ett tält uppe i fjällen har många tuffa krav på sig. Det skall vara lätt att bära, vindtåligt och regntätt. Skall du bara ha tältet för mindre krävande strapatser kan man givetvis dra ner lite på kvalitén, men samtidigt vill man ha det så bra som möjligt. En bra regel är att pris och kvalité ofta hänger ihop, men givetvis finns det undantag.

Det finns olika typer av tält som passar för olika klimat och väderförhållande. Har du mycket packning som du bär runt på är det viktigt att även de kan få plats i tältet. Då kan en extra absid vara att föredra. En absid är en utbyggning av tältet där du inte själv ligger utan där packningen med fördel kan ställas av.

De som befinner sig i fjällen väljer ofta ett tunneltält. Man är här tvungen att fästa tältet med markpinnar, men när det väl är gjort så får man en helt annan stabilitet än vid självstagande tält. Inner- och yttertältet sitter oftast ihop vilket gör det lätt att resa och man undviker därmed att innertältet blir blött. En bra regel att komma ihåg är att låta kortsidan stå mot vinden.

Ett annat alternativ är självstagande tält eller kupoltält. Iden är att det står upprätt med bara sina båga och lämpar sig därför på terräng där man inte kan slå ner markpinnar. Personer som åker på paddlingssemester brukar använda sig av denna typ, då de ofta måste resa sitt tält på klippor.

Tips
Ett bra tips är att alltid testa att sätta upp tältet hemma. På din vandring kan vädret vara dåligt och solen kanske ha gått ner. Då blir det betydligt tuffare att sätta upp ett nyinköpt tält. Tänk även på att räkna alla tältpinnar när du packar ihop. Förlorar man någon pinne kan det bli betydligt tråkigare att sova nästa natt på grund av väderförhållandena.