↑ Return to Utrustning

Sovsäck

När man varit ute i friluftslivet en hel dag är det viktigt att man kan sova ordentligt och få tillbaka sina krafter. Det är därför viktigt att du väljer rätt sovsäck. Vilken typ du skall ha beror helt på i vilka omgivelser du rör dig i.

Man tillverkar idag sovsäckar i två olika material, dun och syntet. Det kan vara bra att veta skillnaden när man gör sitt val. Dun skall du välja om det är viktigt med låg vikt och liten volym. Nackdelen är att den inte värmer lika bra när det är blött. Du bör dessutom vara försiktig när du hanterar sovsäcken och hemma skall den inte ligga i sin påse. Den behöver förvaras luftigt så förlänger man livslängden avsevärt. Väljer man istället syntet så får man en sovsäck som tål fukt bättre och är något billigare. Man förlorar dock lite i storlek och tyngd.

På sovsäckar idag finns det temperaturgränser för att bedöma hur kallt man kan sova. Du bör alltså anpassa dig om du behöver den på vintern eller under sommaren. Man kan givetvis förskjuta temperaturgränserna några grader upp och ned, genom att ha på sig mer kläder eller öppna upp sovsäcken. Det finns en europeisk standard för temperaturgränser på sovsäckar, där man anger fyra olika temperaturer. Det är de två mittersta som man särskilt skall titta på det visar komforttemperaturen för män och kvinnor.

Ett bra liggunderlag hjälper till för en god natts sömn. På vintern kan det krävas två stycken för att hålla borta kylan från marken.