↑ Return to Utrustning

Klä sig rätt för friluftsliv

Att ha en grundläggande förståelse för hur man klär sig i naturen för friluftslivsaktiviteter är viktigt. Att vara varm och torr samtidigt som man inte blir fuktig av svett kräver att man har vetskap om hur man bör bära plaggen. Hur många lager man skall använda är beroende på vilken temperatur det är i omgivningen, samt hur mycket du kommer att röra på dig. Principen är att du inte bara har ett lager eller två, som antingen är väldigt tjockt eller tunt. Istället skall du ha flera lager som du kan anpassa kontinuerligt hur mycket du rör på dig, samt vädret omkring dig. Svårast att klä sig rätt är helt klart på vintern och anledningen är givetvis att man kan ha för mycket kläder och då blir man fuktig av svett. Har man däremot för lite så fryser man och kroppen förlorar energi och värme. Ett enkelt knep är att man klär sig så att man fryser lite lätt när man står stilla. Detta för att när man senare rör på sig kommer kroppstemperaturen stiga och man kommer inte att svettas i samma utsträckning.

Man brukar oftast prata om fyra stycken lager där det innersta är skall sitta närmast kroppen. Det skall verka så att man inte tappar för mycket värme samtidigt så måste det transportera bort den fukt som bildas vid ansträngning. Bomullsplagg är generellt ett dåligt alternativ då de ofta binder fukt och på så sätt kan kyla ner dig. Istället så är ull alternativt syntetmatrial klart att föredra. Detta för att det helt enkelt värmer även om det är fuktigt och det binder inte upp den fukten som bildas på samma sätt som bomull. En fördel som kan vara nog så viktig att poängtera att ull och syntet luktar i långt mindre utsträckning än bomullsmatrial vid användning. Ett bra underställ kan alltså göra att dina utomhusaktiviteter blir behagligare på ett helt annat sätt. Nästa skikt skall isolera, värma och transportera i största möjliga mån ut fukt. Detta lager brukar bestå utav ull eller fleece som båda passa utmärkt och har de egenskaper man kan behöva. När man köper plagg till mellanskiktet så är det viktigt att tänka på att det finns dragkedjor så man kan öppna upp om man måste släppa ut den värme som inte behövs. Nästa skikt har som uppgift att skydda dig mot de yttre påfrestningar som finns och då tänker vi på vind och fukt. En bra jacka som håller borta vind och fukt samtidigt som den har förmågan att släppa ut fukt är att föredra. Ett typiskt matrial för detta ytterskikt är det klassiska Gore Tex. Vid behov så kan man ta på sig ett förstärkningsskikt, till exempel vid raster när man står stilla. Man kan även behöva ett extra skikt vid extremt kallt väder. En jacka i dun eller syntetisk fyllning kan vara ett bra val för den som vet att man skall vistas i kalla omgivelser. En uppenbar nackdel med dun är dock att det tappar en viss del av sin förmåga om det blir vått. Är det dock så pass kallt att det snöar är den risken betydligt mindre.

Sammanfattningsvis kan man säga att klä dig i flera lager som du anpassar efter aktivitetsnivå samt yttertemperatur. Man skall samtidigt tänka på att bomullsplagg lämpar sig sämre på grund av att de binder upp fukt och värmer inte alls lika bra som syntetmatrial när det är vått.