↑ Return to Utrustning

Friluftskök

Det är mycket man skall tänka på när man väljer rätt friluftskök

När man är ute i naturen så bränner man många kalorier under sina strapatser och de måste man ersätta. Att ha ett bra friluftskök underlättar att du får i dig en varm måltid som ger dig den nödvändiga energin.

Att välja rätt form av friluftskök beror mycket på vilken typ av tur och resa du planerar. Givetvis är det även en kostnadsfråga men det går att hitta bra och billiga alternativ. När man pratar om kök i allmänhet är det först och främst en fråga om vilket bränsle man använder.

Bränsle
De vanligaste bränslen som man använder är bensin, diesel, fotogen, gas och t-röd. De har alla sina för- och nackdelar. Om du vistas mycket i naturen och reser runt till olika klimat och väderförhållanden kan det vara bra att köpa ett kök som är byggt att klara av flera olika bränsletyper. Bensin är det mest klassiska av alla och har den fördelen att det är lätt att införskaffa i hela världen. Det är billigt och klarar även stark kyla, men samtidigt är det väldigt lättantändligt och luktar en hel del. Diesel är billigt och även det hittar man förhållandevis lätt i hela världen. Dock luktar det, är lättantändligt, sotar ner och är det är svårt att styra lågan. Fotogen är billigt och är förhållandevis lätt att hitta ute i världen. Dock måste det sägas att luktar, svårt att styra lågan och du måste rengöra dit kök ofta. Den tiden kanske du inte har och framförallt orken kanske inte finns. Gas är det absolut lättaste bränslet att använda och lågan kan enkelt justeras. Nackdelarna är att det är dyrt, fungerar ej bra i minusgrader och du måste återvinna behållaren. Man kan säga att till turer under vintern så är inte gas ett bra alternativ. T-röd är ett klassiskt alternativ för många och är miljövänligt. Men de uppenbara nackdelarna är att det inte finns världen över, fungerar dåligt både på hög höjd och i minusgrader. En annan uppenbar nackdel att det tar tid och få upp värmen och därmed skall man inte ha bråttom om man väljer t-röd.

Olika förhållanden
Om du är skall ut på vinterturer där du måste räkna med att laga mat under minusgrader så brukar man säga att kök med bensin och fotogen är de bästa alternativen. Om du skall upp på mycket höga höjder det vill säga över 6000 meter så gäller det att du tänker på hur du skall laga mat. Här är förhållandena helt annorlunda och då är de bästa alternativen bensin och isopropan.

Övrigt att tänka på
När du lagar din mat är det viktigt att du tänker på att välja en plats som är väl ventilerad. Anledningen är kort och gott att vid matlagningen kan kolmonoxid bildas. Denna gas kan vara mycket farlig om du befinner dig i ett stängt utrymme. Kolmonoxid binder till kroppens röda blodkroppar, hemoglobin, och gör att syret inte tas upp lika lätt. Man tappar helt enkelt förmågan att förse kroppen med det nödvändiga syret som cellerna kräver.

Det är lätt att glömma att man inte får ta med brandfarligt innehåll på flygresan. Därför kan det vara bra att köpa det nödvändiga bränslet på plats annars måste du bara lämna från dig bränslet vid incheckningen utan någon ekonomisk kompensation.

Saker att tänka på när man skall köpa friluftskök
– Bränsle
– Vikt
– Användarvänlighet
– Kostnad
– Brinntid
– Storlek
– Hur många personer skall du laga mat till?