TV serier om överlevnad

Att lära sig mer om överlevnad och klara sig mot alla odds har alltid fascinerat många. På temat om överlevnad i hopplösa situationer har en rad tv-serier gjorts, som samtliga dragit en mycket stor publik. Många av dessa har visats på Discovery Channel och de har blivit några av kanalens mest populära program. Att plötsligt hamna i en situation man inte råder för med en klart begränsad utrustning är det många som råkat ut för. Inte alla klarar av en sådan situation men i de här olika tv programmen får vi tips om hur man skulle kunna göra.

Man vs. Wild
Den kanske mest kända tv-serien de senaste åren är Man vs. Wild där den karismatiske engelsmannen Bear Grylls visar oss har man tar sig överlevnad från några av världens mest ogästvänliga platser. Ett av de mest intressanta avsnitten visar faktiskt hur skådespelaren Will Ferrell och Bear Grylls klarar sig ett par dagar i Norrland under vintern. Serien började annars att sändas 2006 på Discovery Channel och går fortfarande med nyproducerade avsnitt. Idéen är att vi skall få se hur man klarar av olika situationer och alla de scenarion som presenteras har inte uppstått av en slump då situationer har fabrikerats av tv-teamet. Detta har gjort att serien fått stå ut en hel del kritik, då många tycker den saknar autencitet. Trots kritiken är den Man vs. Wild klart sevärd och man får ta det för vad det är. Grylls själv är en brittisk äventyrare som bland annat tjänstgjort i brittiska specialstyrkorna och blev den yngste britten som bestigit Mount Everest i en ålder av 23.

2006 –
Totalt antal säsonger: 6
Kanal: Discovery Channel, Channel 4

Survivorman
Den kanadensiska tv-serien Survivorman slog igenom stort i mitten och slutet av 2000-talet. Här får man chansen att följa med Les Stroud under en vecka under hans kamp för att överleva. Det som skiljer den här serien från många andra är att Stroud själv filmar allt och har inget tv-team med sig ut. Verklighetsförankringen blir därmed på en helt annan nivå, vilket gör programmet klart sevärt. Stroud besökte bland annat Kalahari öknen, Alaska, Papua Nya Guinea, Costa Rica och Klippiga bergen.

Les Stroud är en kanadensisk överlevnadsexpert som även har bisysslor inom musikindustrin. Det är dock inom tv-branschen som han gjort sig ett namn. Tack vare Survivorman blev han nominerad 2008 och 2009 till tre Gemini Awards.

2005 – 2008
Totalt antal säsonger: 3
Kanal: Outdoor Life Network, Discovery Channel, Science Channel