↑ Return to Svenska fjällen

Norrsken

Kring polarcirkeln kan man uppleva ett särskilt himlafenomen som kallas norrsken. Ett mer korrekt namn är dock polarsken, då norrsken egentligen bara beskriver fenomenet på det norra halvklotet. Norrsken har kommit att blivit en turistmagnet och amerikanerna kommer hit för att få skåda aurora borealis, som är det latinska namnet.

Fenomenet uppstår bara under vissa förutsättningar och på vissa platser på jordklotet. När laddade partiklar accelererar och skapar energi och sedan kraschar bildas ett särskilt ljus över himlavalvet. Dessa krascher sker bara vid magnetosfären det vill säga vid våra magnetiska polcirklar.

I Sverige så säger man ofta att man kan se norrsken vid Kirunas latitud. För att du skall kunna se detta olikfärgade ljus måste det vara mörkt och någorlunda klart. Den mest intensiva delen av norrsken kan vara endast 10 minuter så det gäller att vara uppmärksam. Ibland kan det även vara svårt att skilja ett mycket svagt norrsken med ett vanligt moln. Sättet man kan skilja dem åt är att man kan se stjärnor genom norrsken. Ser man till Sverige så är det mest aktiva ljuset innan midnatt.