↑ Return to Skador och faror

Vätskebrist

Kroppen klarar långt längre att vara utan mat jämfört med vatten. Vistas man ute i vildmarken och inte har tillgång till rent vatten kan detta snabbt bli kritiskt för ens hälsa. Vätskebrist kan alltså snabbt leda till fatala konsekvenser. Därför är det otroligt viktigt att man lyssnar på kroppens signaler. Det är även viktigt att ha tillgång och bära med sig vatten på längre planerade turer.

De första tecknen på vätskebrist är törst och trötthet. Man tappar lättare koncentrationen, blir yr och får huvudvärk. När man börjar svettas mindre går kroppstemperaturen upp och då börjar det bli allvarligt. Detta kan nämligen leda till värmeslag, som kan vara direkt fatalt om man befinner sig i varma omgivelser. Man får en påverkan på både lever, njure samt det finns uppenbara risker för kramper.

Skulle man till exempel tappa 2 % av sin vätska så leder det till hela 20 % nedsatt prestationsförmåga och 3 % leder till nedsatt prestation på 30 %. Således så gäller det att ha tillgång till vatten och lyssna tidigt på kroppens signaler.