↑ Return to Skador och faror

Skavsår

De flesta är nog bekanta med skavsår. Vem har inte köpt ett par nya skor och efter första turen i dem så har man ett par ordentliga skavsår att ta hand om efteråt? Skadan är egentligen en brännskada som uppstår vid långvarig mekanisk nötning av själva huden. Till en början kommer en rodnad som senare går över till en vätskefylld blåsa. Om man fortsätter att nöta på huden så kommer blåsan att gå sönder och då finns en risk för att det blir infektion i området. Oftast så uppstår skavsår på hälen eller någon av fotknölarna. Det är nämligen dessa områden som ofta nöter mot skon och är den för liten så drabbas man av rodnad.

Inför en långtur
Det finns saker som man kan göra för att undgå skavsår och då skall man först och främst ha tvättade fötter. Man kan smörja in dem kvällen innan med försvarets hudsalva. Viktigt är även att man har hela och torra strumpor. Skall man gå längre sträckor på till exempel en fjällvandring, så bör man ha väl ingångna vandringskängor. Har man ett område som man känner att man vill skydda extra så kan man köpa en skavsårsplatta och klistra på foten.

När väl skadan är skedd
Har man väl börjat få hudrodnad kan man sätta på en skavsårsplatta eller ett skavsårsplåster. Detta finns att köpa på välsorterade apotek och friluftsbutiker. Har man dock fått blåsor så börjar man alltid med att tvätta det drabbade området med tvål och vatten. Efter detta så skall man låta det lufttorka. Har man stora blåsor så kan man punktera dem med en flamberad nål, men de mindre bör man lämna. Detta för att det annars finns en uppenbar risk för infektion. Ett annat viktigt råd är att inte använda några salvor på de vätskefyllda blåsorna. Börjar det istället bli sår gäller samma sak angående tvättning, alltså med tvål och vatten, samt lufttorkning. Man kan senare sätta på skavsårsplatta eller plåster och bör behålla den ett par dagar.