↑ Return to Skador och faror

Köldskador

När man vistas i kalla omgivelser är köldskador med för låg kroppstemperatur en klart överhängande risk. Kroppens egen reglering av temperaturen påverkas av fukt, alkohol, klädsel och sjukdom. Symtomen på nedkylning är muskelskakningar. Dessa försvinner dock vid 32 grader. Härefter kommer medvetande påverkning och muskelsvaghet. Vid temperaturer under 27 grader ser man livsfarliga hjärtrytmrubbningar och slutligen under 25 grader är man ofta död.

Det finns dock en rad förhållningsregler man bör beakta för att undvika nedkylning. Man bör undgå klädsel som sitter allt för hårt och därmed kan strypa av blodförsörjningen. Gå aldrig ut i för kalla kläder hur kort tid det än rör sig om. Ett bra tips kan vara att klä om i sovsäcken. Om dina kläder blir blöta av antingen svett eller fukt bör du byta så fort som möjligt och torka allt som är blött. Kontrollera att det inte framkommer vit, rodnande eller svart hud, då särskilt på öron, händer eller i ansiktet. Det kan vara ett tecken på allvarlig förfrysning. Händerna är som sagt särskilt utsatta och se till att använda varma handskar. Se till att aldrig ta i ren metall med bara händer. Skulle det ske fastnar metallen på huden och då kan enda sättet vara att urinera på handen som släpper metallen.

Ett gammalt ordspråk säger att LÖST är sättet att hålla sig varm. Man skall ha kläderna på kroppen Löst sittande som tillåter cirkulation. Det är heller inte bra att ha Överdriven värme. Att ha kroppen ren är också viktigt då Smuts täpper till porerna. Slutligen är det viktigt att hålla sig Torr.