↑ Return to Skador och faror

Attackerad av en björn

Vanligtvis så är björnar inte alls intresserad av att komma i kontakt med människor.

När man är ute i naturen så är man inte ensam. Man vistas ute i det fria på samma premisser som många av de vilda djur som man vanligtvis inte ser. I Sverige finns det flera rovdjur och ett av dem är björn. Är man i samma område där det finns björn så finns det en del enkla förhållningsregler som kan vara direkt avgörande att man känner till. En av de mest grundläggande principerna är att björnar inte gillar att bli överraskade. Vandrar du genom områden med mycket björn tänk på att inte gå igenom de mest tätbevuxna lederna, så du hela tiden kan ha uppsikt. Du bör inte smyga fram utan gör en massa oljud så björnen vet var du är. Vet han det kommer han sannolikt aldrig komma i närheten av dig. Björnar kan faktiskt se nästan lika bra som människor men luktsinnet är betydligt bättre. Går du med vinden i ryggen så kan alltså björnen lukta dig långt innan du närmar dig honom. En annan regel är att du aldrig skall tvinga upp en björn i en situation där han känner sig trängd. Skulle du komma nära så var noggrann med att ge honom stor plats, så mötet inte blir allt för närgånget. Den tredje principen som du skall utgå ifrån är att en björn alltid är hungrig. Björnen ligger i ide under vintermånaderna, vilket gör att den måste äta stora mängder under resten av året för att sedan kunna leva på reserverna. Att de alltid är hungriga gör att du inte bör tillaga din mat i närheten av ditt tält. Vid din tältplats bör du aldrig lämna matrester som björnen kan få doft av. Undvik även i största möjliga mån mat som ger mycket dofter, som till exempel rökt fisk och bacon.

Brunbjörnar är något större än svartbjörnar

Skulle du komma öga mot öga med en björn är det viktigaste att du inte får panik och bara börjar springa. Du kommer aldrig att kunna springa ifrån detta rovdjur utan han är långt snabbare än vad du är. Du bör göra björnen uppmärksam på att du står framför honom, det är bättre han vet att du är där så han inte blir överraskad. Prata med en hög röst och vifta med armarna hela tiden. Om björnen kommer emot dig och ställer sig på bakbenen, betyder det som oftast att den är nyfiken. Du kan långsamt börja backa och då gärna diagonalt, men följer björnen efter dig så stanna upp. Är ni en grupp så stå tätt tillsammans, så ni bildar en större yta som kan verka mer skrämmande.

Om det till slut skulle bli så allvarligt att björnen går till attack finns det fortfarande vissa förhållningsregler. Vad du skall göra vid en attack är helt beroende på vilken sorts björn det är. Är det en grizzlybjörn, en mamma som vaktar sina barn eller en brunbjörn så skall du spela död och ligga helt tyst och stilla. Skulle det däremot vara en björn som följer efter dig eller går in i ditt tält så måste du kämpa tillbaka. Att kämpa tillbaka gäller även alla former av attacker av svartbjörnar.

Sammanfattningsvis kan man säga att det gäller att låta björnen veta att du finns, träng inte upp den i ett hörn och utgå alltid från att den är hungrig. Skulle du bli attackerad så spelad död såvida det inte är en svartbjörn eller en björn som går in i ditt tält eller följer efter dig.