↑ Return to Nyttiga kunskaper

Göra upp eld

Kunskapen om att göra upp eld kan rädda liv

Om du någon gång kommer i en nödsituation i naturen kan kunskaper om att göra upp eld vara skillnaden på liv och död. Att behärska konsten att få upp en brasa kan alltså rädda liv. Du får inte bara möjligheten att tillaga mat utan det blir även en källa till värme. Det gör i sin tur att du sparar energi som du nog kommer att behöva. Andra fördelar med eld är att du kan torka dina kläder samt att brasan kan skrämma bort mygg och andra djur.

Man brukar ibland använda begreppet eldtriangeln. Med det menas att för att elden inte skall slockna behöver man Luft, Värme och Bränsle. Om något av detta saknas så kommer du inte lyckas med ditt uppdrag. När man först skall tända upp är det viktigt att ha tillräckligt med luft, bränsle och en tillräckligt hög temperatur för att bränslet skall fatta eld. Genom att tillföra mer luft till brasan så får du en kraftigare utveckling, men bränslet förbrukas samtidigt fortare. Om du däremot minskar syretillförseln kommer glöd uppstå och elden varar längre. Om du lär dig bemästra balansgången kan du ofta få ut det du behöver med din brasa.

Alla som beger sig ut i vildmarken bör ha goda kunskaper och fullständig utrustning för att göra upp en eld. Det finns flera möjligheter att tända upp men ett alternativ är givetvis tändstickor. Skulle dina tändstickor vara fuktiga så kan man snurra den mot ditt hår. Detta förutsätter dock att håret är torrt och inte alltför fett. Den som vill vara väl förberedd och vet om att man kommer vistas i fuktiga miljöer kan droppa stearin på tändstickan. När man senare behöver använda den så skrapar man försiktigt bort stearinlagret och vips har man en helt torr tändsticka. En viktig detalj som många missar är att ha en vattentät behållare till dina tändstickor, det kan spara dig från mycket bekymmer.

Andra sätt att tända upp är att använda en lins eller brännglas. Denna teknik förutsätter att solen skiner vilket den inte alltid gör, trots att man kanske räknat med det. Om man har flinta kan man slå den mot ett stycke stål så varma gnistor uppstår. Kom bara ihåg att ha tillräckligt med torrt tände för att få fart på elden.

Behöver du en brasa som först och främst skall värma upp dig är det viktigt att du placerar den och dig själv på rätt plats. I den här situationen skall du använda en reflektor. Om man är ovan så tänder man brasan bredvid ett träd eller sten och sätter sig framför. Detta skall du absolut undvika utan istället bör du använda den stora stenen som en reflektor. Placera stenen bakom dig och elden framför dig, nu får du reflektion av värme i ryggen.