Klättring

Rock climber on sunset background

Idag har klättring blivit en sport som många har provat på. På flera platser runt om i Sverige finns det faciliteter inomhus med klätterväggar som gör att man enklare kan utöva sin passion. Man behöver alltså inte längre begränsas av det svenska klimatet och under vintern kan man göra det man älskar mest, nämligen att klättra. Idag har det dessutom blivit allt vanligare att man försöker bestiga olika berg runt om i världen och du känner säkert någon som antingen varit högst upp på Sveriges högsta berg Kebnekaise eller Afrikas högsta Kilimanjaro.

Klättring är ett begrepp som spänner över många olika former och stilar. Vanligtvis brukar man indela i formerna alpin klättring, bouldering, sportklättring och traditionell klättring. Kort kan man förklara de olika formerna att alpin klättring sker i alpin miljö, bouldering sker oftast på klippor, sportklättring sker på klippor där det finns säkringar och traditionell klättring är när man själv placerar ut sina säkringar.

Är man nybörjare så är det bästa sättet att gå en introduktionskurs antingen inomhus eller utomhus. Det finns många klätterväggar runt om i Sverige i inomhushallar så du även vintertid kan testa. Under sommarhalvåret anordnas det många olika kurser där du får en introduktion i teknik och får prova på själv medan guiden noga övervakar allt du gör.

Fjällvandring längs Kungsleden kan med fördel kombineras med en bestigning av Sveriges högsta berg Kebnekaise. Det finns en fjällstuga som drivs av STF (Svenska turistföreningen) där man kan utgå ifrån. Härifrån kan man även få information om bästa väg upp och väderförhållande. Varje kväll håller man en kort informationsträff för de intresserade.

Bestiga Fuji
Något som blir allt mer populärt bland turister är att bestiga Fuji i Japan. Berget kräver inga extra förkunskaper om klättring och därför kan många klara att nå toppen på 3776 meter över havet. Det går faktiskt bussar ifrån Tokyo så det är inte särskilt komplicerat att ta sig till Fuji.

Läs mer om – Bestiga Fuji

Olika former av klättring
Det finns många olika typer av klättring och i det är ett gemensamt namn på många olika former och stilar. Vanligtvis brukar man indela klättring i typerna alpin klättring, bouldering, sportklättring och traditionell klättring.

Läs mer om – Olika former av klättring

Att bestiga Fuji är något som blir allt mer populärt.

Bestiga Fuji

Ungefär 10 mil sydväst om Japans huvudstad på ön Honshu ligger landets högsta berg Fuji. Det ståtliga berget sträcker sig 3 776 meter över havet och är faktiskt en vulkan. Under större delen av året är toppen klädd i en vit skrud av snö. Du hittar denna vulkan i Fuji-Hakone-Izu nationalpark med fem stycken sjöar liggande …

View page »

Young woman climbig a rock

Olika former av klättring

Det finns många olika typer av klättring och i det är ett gemensamt namn på många olika former och stilar. Vanligtvis brukar man indela klättring i formerna alpin klättring, bouldering, sportklättring och traditionell klättring. Alpin klättring Alpin klättring är ett samlingsnamn på den form av klättring man utövar i en alpin miljö. Det betyder att …

View page »