↑ Return to Kajak och paddling

Att välja rätt kajak

Välja kajak

Att välja rätt kajak är inte helt lätt.

Om man inte känner till något om kajaker är det lätt att tro att alla är ungefär likadana. Att välja rätt kajak är dock inte helt lätt och beror helt på din kunskapsnivå och vad du skall använda den till. Dessutom kan en och samma kajak upplevas helt olika av två olika personer när det gäller komfort och känsla.

Om vi börjar med längden så kan man generellt säga att en lång kajak är något snabbare. Nackdelen är dock att den är svårare att manövrera och svänga på små ytor. Får du svallvågor som kommer snett framifrån blir det också svårare att hålla rätt kurs. Många uppskattar dock farten som man får och därför bortser de från nackdelarna. Vikten på kajaken har faktiskt inte så stor betydelse som man tror. Är man inte elitidrottsutövare så behöver man inte ta så stor hänsyn. När man väl kommit upp i fart så spelar det inte så stor roll om det slår på ett par kilogram. Om man vill åka längre sträckor och är mer intresserad av att ta med stora mängder packning är det viktigt att det finns gott om utrymme. Du kanske vill ta med mat, tält, kläder etc. för att övernatta och då gäller det att det finns gott om plats. Man bör dock vara uppmärksam på att när man packar kajaken mer och mer så förlorar man i stabilitet.

Materialet kan ha betydelse för hållbarheten och farten. Om du vet med dig att du vill ha en kajak som tål mycket så är plast bästa valet. Är du däremot mer intresserad av att det går snabbt och är försiktigare så är glasfiber bättre. En annan fördel med plastkajak är att den är något billigare. Sittbrunnens storlek i sin tur har betydelse för komfort och hur mycket man kan jobba med benen. En stor sittbrunn har den fördelen att man lätt kan komma i och ur kajaken och man kan dessutom jobba mer med benen. Om sittbrunnen däremot är mindre så sitter man bättre när man väl kommit ner i kajaken och man kan lätt ha en inplastad karta framför sig.

Till sist kan det varmt rekommenderas att du provar dig fram vad som känns bäst för just dig. Upplevelsen av en kajak kan vara helt olika för två olika personer och därför bör du testpaddla. Din kajak skall förhoppningsvis vara med dig ett bra tag så välj rätt från början. På kajakklubbar och träffar så brukar det finnas goda möjligheter att prova sig fram. Många av de stora återförsäljarna brukar hålla prova-på-dagar, då är det bara att prova och diskutera med dem vad de har för tips för just dig. En uppenbar fördel som man dock kan trösta sig med om man är trött på sin nuvarande kajak, är att de generellt burkar ha mycket bra andrahandsvärde. Marknaden är stor för begagnade så du kan få in pengar till ditt nya inköp.

Sammanfattning:

Lång kajak:
+ snabbare
– svårare att manövrera

Stort packningsutrymme:
+ ta med mer på din tur
– om man lastar tungt tappar man stabilitet

Material glasfiber:
+ snabbare
– känsligare för yttre skador, dyrare

Material plast:
+ mindre känslig för yttre skador, billigare
– något långsammare

Stor sittbrunn:
+ lätt att komma i, kan jobba mer med benen
– sämre komfort när man väl sitter i kajaken