↑ Return to Fjällvandring

Kungsleden – Abisko – Nikkaluokta

Kungsleden skapades i början på 1900-talet och den kompletta leden går mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Idag är det kanske den mest klassiska fjällvandringsleden som vi har i konungariket Sverige. Den delen som flest vandrare tyr sig till är mellan Abisko och Nikkaluokta. Hela den sträckan tillhör dock inte Kungsleden då man viker av vid Singi mot Nikkaluokta. Lanskapet är spektakulärt med sjöar, dalar och fjälltoppar som tillsammans skapar en fantastisk kuliss för din vandring.

Det är inte ovanligt att se renar under din fjällvandring längs Kungsleden.

De flesta som vandrar Abisko – Nikkaluokta gör det på sju dagar, då man kan övernatta på de olika stugorna som finns. Sträckan blir då drygt 105 kilometer. Man kan bli frestad att gå två sträckor samma dag, men det rekommenderas inte för nybörjare. Ta hellre god tid på dig och njut av den omgivande naturen.

Dag 1: Abisko – Abiskojaure
Den första delsträckan på turen går mellan Abisko och Abiskojaure. I Abisko finns en stor fjällstation där många väljer att spendera en natt och sedan gå iväg efter frukost. Fjällstationen har funnits sedan 1906 i svensk turistförenings logi. Man kan också välja att ta tåg ifrån Kiruna för att hoppa av vid Abisko turiststation och härifrån är det inte många meter till vandringen börjar. Sträckan går genom klassiskt lanskap i Abisko nationalpark som domineras av fjällbjörkar. Vandringen får klassificeras som relativt lätt utan några större nivåskillnader. Viktigt att komma ihåg att man inte får tälta fritt i Abisko nationalpark utan man är hänvisad till STF´s stuga Abiskojaure och tältplatserna norr om Nissunjåkka.

Här börjar Kungsleden

Längd: 15 kilometer
Svårighetsgrad: Lätt

Dag 2: Abiskojaure – Alesjaure
Den andra dagen börjar med en kortare sträcka med fjällbjörkar för att sedan bli en tuff stigning uppför Kieronbacken. Totalt skall man upp närmare 300 meter vilket kommer kännas i kroppen för de som inte är allt för vältränade. Efter detta så planar det ut och man går genom allt kargare landskap, där inte längre björkarna finns att skåda. Vill man förkorta vandringen under dagen så kan man ta en båttur sista fyra kilometer som tar dig fram mot stugorna vid Alesjaure. Denna tur går ett par gånger per dag under turistsäsongen på sommaren. STF stugorna vid Alesjaure har stor kapacitet och har även möjligheter för att köpa på sig proviant.

Det finns flera vacka vyer längs vägen

Längd: 20 kilometer
Svårighetsgrad: medel

Dag 3: Alesjaure – Tjäktja
Många menar att sträckan mellan Alesjaure och Tjäktja är den mest vackra på Kungsleden. Det vidsträckta landskapet har både dalar, vatten och fjälltoppar att erbjuda. Vandringen är tämligen enkel och det gör att man hinner njuta av vyerna. Ta gärna paus innan du börjar den sista stigningen mot stugan i Tjäktja. STF stugan är en av de minsta på Kungsleden men anledningen att man kanske ändå skall ta ett stopp efter endast 13 kilometer är att nästa etapp till Sälka är förhållandevis svår med mycket sten och höjdmeter som skall intas.

Fjällstugorna vid Tjäktja

Längd: 13 kilometer
Svårighetsgrad: lätt

Dag 4: Tjäktja – Sälka
Trots att sträckan mellan Tjäktja och Sälka endast mäter 12 kilometer får dagens etapp ändå räknas som besvärlig. Man skall upp på Kungsledens högsta punkt i Tjäktjapasset på 1150 meter och här är det ordentligt stenigt. Efter stigningen går man ner i en dalgång som även denna är förhållandevis stening och kräver att man har rätt balans. I STF stugan i Sälka så kan man köpa proviant och för de som vill ta en bastu finns även den möjligheten.

Vädret är inte alltid strålande solsken.

Längd: 12 kilometer
Svårighetsgrad: svår

Dag 5: Sälka – Singi
Med toppar som Drakryggen och Kebnekaises nordtopp finns det några fantastiska vyer på turen mellan Sälka och Singi. Det finns faktiskt de fjällvandrare som menar att detta är en av de vackraste sträckorna i hela fjällandskapet. Själva vandringen går genom Tjäktjavagge och får betraktas som lätt. Passa på och njut av dagens etapp för det som finns runt omkring dig måste man njuta av. Den sista passagen upp till stugan i Singi blir något stenigare, men är samtidigt inte särskilt svår att vandra.

Passa på att njut av dagens sträcka.

Längd: 12 kilometer
Svårighetsgrad: lätt

Dag 6: Singi – Kebnekaise
När du lämnar Singi för att gå mot Kebnekaise så lämnar du faktiskt Kungsleden. Kungsleden fortsätter egentligen söder ut men de flesta väljer att vika av mot Fjällstationen vid Kebnekaise. Runt Kebnekaise finns många av de bästa klätterområden som de svenska fjällen kan erbjuda. Första sträckan från Singi bär lätt uppför, utan att vara särskilt svårforcerad. De sista kilometerna mot STF Kebnekaise går i relativt stenig terräng, men väl framme så väntar en fjällstation som erbjuder många av de bekvämligheter som fjällvandrare önskar sig. Svenska turistföreningen rekommenderar de som vill övernatta inomhus att man förbeställer under sommaren. Trycket kan vara hårt på de bäddar som man har och inte allt för sällan är det fullt.

Bild från receptionen på Kebnekaise Fjällstation

Längd: 14 kilometer
Svårighetsgrad: medel

Dag 7: Kebnekaise – Nikkaluokta
Den avslutande etappen för många går mellan Kebnekaise och Nikkaluokta. Många vandrare på sommaren väljer att ta båten på Ladtjojaure, då förkortar man sträckan med drygt 5 kilometer. Dock så är dessa kilometer tämligen lättforcerade vilket gör att man i stort sätt bara sparar tid. Om du känner med dig att du behöver en något kortare sträcka är det dock ett utmärkt alternativ. Vid båtbryggan närmast Nikkaluokta finns det sommartid möjlighet att ta en renburgare eller en kopp kaffe. Sträckan från STF Kebnekaise går i ett trädlandskap tills du kommer ner till Ladtjojaure. Terrängen får anses som lätt och man kan trots att det är sista dagen på vandringen gå snabbt framåt. Vid Nikkaluokta går det bussar till Kiruna där man kan ta flyget eller bussen hem.

Bläbär plockade längs vägen.

Längd: 19 kilometer
Svårighetsgrad: lätt till medel

Fakta:
Fjällkarta BD6
Total längd 105 kilometer