↑ Return to Fjällvandring

Jämtlandstriangeln

En av de mest populära vandringslederna i Sverige är Jämtlandstriangeln. Turen går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. De olika delmålen ligger så det blir lagom långa dagsetapper. Många vandrare väljer även att ta en extra dag vid någon station och oftast blir det vid Sylarna. Hela turen är på totalt 47 kilometer.

De flesta startar sin vandring från Storulvåns fjällstation, helt enkelt för det är lättast. För dem som kör bil så kommer man enda fram, däremot om du tar tåget så måste du ta buss ifrån Duved. Vi rekommenderar att du kontrollerar busstiderna innan avresa så du vet att resan klaffar hela vägen fram. Läs mer om bussen på http://www.wansethbuss.se

Dag 1: Storulvån – Sylarna

När man lämnat fjällstationen och närmar sig Storulvån så kan man skymta Sylarna i horisonten. Dagsetappen förväntas ta ungefär 6 timmar och är ca 16 kilometer lång. Efter någon timmas vandring så lämnar man björkskogen och kalfjället väntar. Terrängen är lättare kuperad men samtidigt inte särskilt krävande. På turen finns det en naturlig rastplats cirka halvvägs i Spåime. De sista 3 kilometrarna upp mot målet går uppför och även om de flesta inte har några problem är det den tuffaste delen.

Längd: 16 kilometer

Dag 2: Sylarna – Blåhammaren

Sylarnas fjällstation

De 3 kilometerna som man gick uppför för att komma till Sylarnas fjällstation skall man nu gå nerför igen. Den starten gör att man på ett enkelt sätt klarar de första 3 kilometerna av de totalt 19 som skall avverkas. Turen är svagt kuperad utan några svårare passager. När man gått cirka en mil har man kommit till den lägsta punkten som passar bra för en rast. Behöver man rastskydd så hittar man det halvvägs, nämligen Enkälen. Många väljer dock att ta en extra dag i Sylmassivet, som är utmärkt för enklare dagsturer.

Längd: 19 kilometer

  

Dag 3: Blåhammaren – Storulvån

Blåhammarens fjällstation

Den avslutande dagsetappen ligger på 12 kilometer och förväntas ta dryga 5 timmar. Första delen går igenom kalfjället för att avslutas de sista kilometerna i björkskog ned mot Storulvåns fjällstation. Vid Ulvåtjärn finns en naturlig rastplats som används av de flesta. Om man vill finns här ofta möjlighet att ta sig ett dopp i den lilla fjällsjön. För den historiskt intresserade kan det vara intressant att veta att närmare 3000 Karoliner omkom på fjället. Det skedde vid årsskiftet 1718-1719 då man var tillbaka ifrån Norge.

Längd: 12 kilometer

Fakta:
Fjällkarta Z6
Total längd på 47 kilometer