↑ Return to Fjällvandring

Exit Glacier and the Harding Icefield – Alaska

I södra delen av delstaten Alaska nära kuststaden Seward ligger Kenai Fjords National Park. Ifrån Seward finns en rad möjligheter att beskåda den intilliggande naturen och en av dessa möjligheter är fjällvandring vid Exit Glacier and the Harding Icefield.

Utsikten är enorm på Exit Glacier

Från Seward får man köra bil i cirka en kvart och kommer då fram till en stuga med personal som erbjuder guidade turer. Om man hellre vill upptäcka naturen själv så kan man göra det utan några som helst problem. Turen går uppför till toppen med en fantastisk utsikt på närmare 1060 meter. Den första delen går igenom lövskog och ju högre upp man kommer desto mer ser man av den intilliggande glaciären. Efter ett tag som kommer man till en klippavsats där man kan avnjuta sin matsäck. Härifrån har man en enorm fin utsikt. Men för att få en bättre överblick över den omkringliggande naturen så skall man upp till toppen. De sista kilometrarna kan man vara tvungen att gå på snö. Därför så rekommenderas det att du har ordentliga vandringskängor med bra stöd för anklarna. Efter att du gått i snö ett tag så kommer du till en liten stuga och efter ytterliggare ett par minuters vandring så är du på toppen. Då har du fri utsikt över glaciären och allt du kan se mot horisonten är vita vidder med ett par berg som tecknar sig mot horisonten. Detta gör det helt klart mödan värd efter du bestigit denna topp på närmare 1060 meter. Totalt så har du då gått 6,3 kilometer. Att sedan gå tillbaka är betydligt enklare då det är nedför och du bör klara detta på drygt halva tiden.

Vandringen går uppför men är lätt.

Överallt i Alaska bör man vara uppmärksam på björnar och denna vandring är inget undantag. Här går regelbundet björnar men är man försiktig och följer parkens förhållningsregler brukar det vara säkert. Skulle man bli attackerad av en svartbjörn så bör man kämpa tillbaka. Annorlunda är det dock med brunbjörnen, här skall man spela död och endast kämpa tillbaka om björnen blir allt för närgången. Det finns stora skyltar innan bestigningen med just denna information. Annars är djurlivet rikt och man får chansen att se flera fågelarter och olika murmeldjur brukar gå längs stigarna och är inte särskilt rädda för människor.

På toppen finns en stuga om man skulle behöva värma sig

Fakta
6,3 kilometer till toppen
Toppen ligger 1060 meter över havet