Fjällvandring

En bild ifrån Jämtlandstriangeln


För de som är intresserade av fjällvandring är Sverige ett drömland. De svenska fjällen har många olika leder som passar både nybörjare och de som redan fjällvandrar regelbundet. Den svenska allemansrätten har gjort att vi på ett unikt sätt kan utforska vår fantastiska natur.

En bra tur för nybörjare är Jämtlandstriangeln som endast är ett nattåg ifrån Stockholm. Detta gör att det är enkelt att komma hit och då förslagsvis med tåg eller bil. Annars så finns det leder i Abisko, Kungsleden, Vindelfjällen och Laponia.

När man vandrar i de svenska fjällen så kan man antingen välja att bo i stugor eller att tälta. Längs många vandringsleder så finns det stugor men dock inte överallt. Att tälta gör att du kommer närmare naturen, men samtidigt måste du bära runt på mer utrustning.

Packning till fjällvandringen
Det skadar inte att se över sin packning noggrant innan man börjar sin fjällvandring. Onekligen finns det viss utrustning som måste packas ner.

Läs mer >>>

Jämtlandstriangeln
För nybörjare är Jämtlandstriangeln en utmärkt introduktion till fjällvandring. Längs leden finns det stugor men vill du hellre tälta går det givetvis även bra.

Läs mer >>>

Kungsleden – Abisko – Nikkaluokta
Kungsleden skapades i början på 1900-talet och den kompletta leden går mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Idag är det kanske den mest klassiska fjällvandringsleden som vi har i konungariket Sverige. Den delen som flest vandrare tyr sig till är mellan Abisko och Nikkaluokta.

Läs mer >>>

Exit Glacier and the Harding Icefield – Alaska
I Alaska finns många vandringsleder och en lättare som samtidigt ger en enorm utsikt är om du går bredvid Exit Glacier. Det passar perfekt som en dagstur.

Läs mer >>>

exitglacier6

Exit Glacier and the Harding Icefield – Alaska

I södra delen av delstaten Alaska nära kuststaden Seward ligger Kenai Fjords National Park. Ifrån Seward finns en rad möjligheter att beskåda den intilliggande naturen och en av dessa möjligheter är fjällvandring vid Exit Glacier and the Harding Icefield. Från Seward får man köra bil i cirka en kvart och kommer då fram till en …

View page »

jamtlandstriangeln2

Jämtlandstriangeln

En av de mest populära vandringslederna i Sverige är Jämtlandstriangeln. Turen går mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. De olika delmålen ligger så det blir lagom långa dagsetapper. Många vandrare väljer även att ta en extra dag vid någon station och oftast blir det vid Sylarna. Hela turen är på totalt 47 kilometer. De flesta …

View page »

Det är inte ovanligt att se renar under din fjällvandring längs Kungsleden.

Kungsleden – Abisko – Nikkaluokta

Kungsleden skapades i början på 1900-talet och den kompletta leden går mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Idag är det kanske den mest klassiska fjällvandringsleden som vi har i konungariket Sverige. Den delen som flest vandrare tyr sig till är mellan Abisko och Nikkaluokta. Hela den sträckan tillhör dock inte Kungsleden då man …

View page »

Gå igenom noggrant vad du skall ha med dig på fjällvandringen

Packning till fjällvandringen

Att vara väl förberedd inför din fjällvandring skadar aldrig. Du skall packa ner allt det du måste ha men lika svårt kan det vara att inte ta med för mycket. Vi skall här försöka lista upp det allra mest nödvändiga. Kläder På fjället måste dina kläder kunna motstå både kraftigt regn och blåst. Kombinationen kan …

View page »