↑ Return to Äventyr

Vilda svart- och brunbjörnar i Alaska

En vild brunbjörn nära Redoubt Bay Lodge

I Alaska finns det ett mycket stort antal vilda björnar och även om de stora grizzlybjörnarna tyvärr blir allt färre så finns det fortfarande många svart- och brunbjörnar. Det finns många olika turer som ger turister möjligheter att titta på björnar i vilt tillstånd, utan att man för den delen stör naturens balans. De enorma vildmarkerna i Alaska gör att detta fortfarande är möjligt.

Redoubt Bay Lodge

Pontonflygplan

Några av dessa turer är dessutom möjliga att ta ifrån den stora staden i Alaska, Anchorage. En av dessa går till Redoubt Bay Lodge, sydöst om Anchorage. Dagen börjar tidigt vid hotellet då en minibuss hämtar upp dagens resenärer. De kör sedan till en stor sjö som också är en kombinerad pontonflygplats. Härifrån går det pontonflygplan som trafikerar hela Alaska. Trots att flyget endast kan ta fem passagerare så är det förvånansvärt stabilt och utsikten under de 45 minuterna är helt fantastisk. När man väl kommit fram så får man en kort genomgång vad som väntar och sedan väntar en båttur i cirka två timmar. Här kör en guide runt med sina gäster i en liten båt för att försöka hitta de björnar som går ner till vattenbrynet för att antingen fånga en lax eller hitta någon annan form av mat. I huvudsak så är det svart- och brunbjörnar som vistas i området. Här finns ett mycket rikt djurliv och fisket här är alldeles superbt. Det märks inte minst då många fiskare betalar stora summor för att komma hit med flygplan då det inte finns några vägar till Redoubt Bay Lodge. Det blir således mycket dyra fiskar som de får ta med hem.

Svartbjörnen är något mindre än brunbjörnen

Efter ett tag så kommer så den första björnen och det är en svartbjörn med sina två små barn. Den vandrar längs vattenkatten och försöker hitta något ätbart. När man väl sett en björn blir det knäpptyst på båten och det enda man hör är hur kameran klickar gång på gång. Björnen bryr sig inte om båten då den inte utgör ett hot och det finns heller ingen mening att ge sig på den, då den är allt för stor. Efter att svartbjörnen till slut gett sig in i skogen så kör båten till en del av floden där en liten bäck flyter ner. Här kommer så plötsligt en cirka fyra år gammal brunbjörn som är hungrig. Han har nämligen kommit precis då laxen börjat ge sig upp för den lilla bäcken. Att fånga fisk kräver erfarenhet men den här björnen lyckades till slut fånga en stor saftig lax. Direkt när han fått den i mellan tänderna så ger han sig in i skogen för att få äta ostört. Det spektaklet låter han inte människorna beskåda.

  

Efter att ha tittat på björnen i cirka en halvtimme ger den sig in i skogen och då har också de två timmarna gått. Tyvärr alldeles för fort men nu är det dags att bege sig till Redoubt Bay Lodge för att inta en lunch. Det blir en trevlig diskussion om björnar och Alaska som helhet runt bordet och samtliga är nöjda med dagens äventyr.

Priset för denna aktivitet är mycket högt, men trots detta är det värt vartenda öre. Att få beskåda vilda björnar som fångar fisk och den fantastiska flygturen är något man sent kommer att glömma.