↑ Return to Äventyr

Valskådning i Kenai Fjords Nationalpark

När valen väl visar sig så gäller det vara beredd

En glaciär som knakar

I Alaska finns det ett stort antal valar vilket gör att det passar perfekt att åka ut på valskådning. Djurlivet vid kusten är rikt och det är inte bara valar som man kan få en chans att beskåda. Det finns säl, örnar, tumlare och har man tur så kan man även få se en späckhuggare. Annars är det generellt mycket knölvalar, som tillbringar en del av sommaren i just Alaska. Ifrån fiskebyn Seward i de södra delarna av Alaska finns det flera turer som går ut varje dag under sommaren. Det är i Kenai Fjords Nationalpark som man åker runt och denna kom till 1980, då den är unik med deras djurliv och fantastiska ekosystem. Man spenderar då cirka 6 timmar ute på vattnet och får chansen att se det rika djurlivet. Förutom djuren så kan man beskåda den mäktiga lossningen av isblock som smälter ner i vattnet ifrån en av de många glaciärer. Det är en mäktig känsla att höra hur det knakar till och ett stort isblock faller ner i det klarblåa vattnet.

Knölvalen visar sig med ett par minuters mellanrum

Sälarna ligger och solar

När man börjar åka ut ifrån hamnen i Seward brukar det simma ett antal uttrar ner vid stranden och de burkar bara ligga på sin rygg och titta på dessa märkliga människor på båten. Efter detta så ökar man farten ut mot valarna och vågsvallet gör att tumlare brukar simma längs vågsvallet. Tumlarna älskar de vågor som uppkommer och leker med varandra innan de tröttnat. Efter ett tag så kommer den första knölvalen som visar upp sin gigantiska stjärtfena. Har man tur så kan man även få se den hoppa upp ur vattnet, även om det är ovanligt. Valarna brukar dyka ner men de kommer upp efter ett par minuter och då gäller det att spana ut mot vattnet för att se var de kommer någonstans. Under hela turen så pratar en guide på båten genom ett högtalarsystem så du inte skall missa något. På vägen hem igen till Seward så kör man förbi bergsklippor där stora kolonier av fåglar bor och däribland lunafåglar. Nere på klipporna ligger även ett stort antal sälar och brölar ut i luften.

Uttern ligger nästan alltid på rygg i vattnet

Priserna är generellt höga men man får räkna det som en dagsaktivitet där mat ingår. Har man aldrig sett valar för så är det en mäktig känsla och då brukar man tycka att det är värt alla pengar. Det är bolaget Kenai Fjords Tours som tar dig ut i den fantastiska naturen.