↑ Return to Äventyr

Snorkling på Maldiverna

Ta gärna med simfötter, snorkel och cyklop. Men det finns också många gånger att hyra på plats.

Mitt ute i Indiska Oceanen ligger det lilla öriket Maldiverna. Landet består utav nästan 1 200 öar, men långt ifrån alla är bebodda. Totalt har man en befolkning på drygt 300 000. Hit kommer varje år ett stort antal turister för att njuta av det fantastiska vädret och de långa sandstränderna. Man är även kända för att ha något av de bästa vatten för snorkling och dykning. De speciella atollerna har många gånger fantastiska korallev som har ett mycket rikt liv med en mängd olika arter. Många gånger räcker det bara att simma ut ett par meter från sandstränderna för att få se fullt med fiskar som simmar förbi.

Maldivernas huvudstad Malé har landets stora internationella flygplats. Själva flygplatsen ligger på en egen ö och har bara en landningsbana. Ifrån Malé går sedan resan vidare ut på många olika turistresorter. Beroende på avståndet tar man antingen sjöflygplan eller båt. En av dessa många öar är Kuredu som ligger några mil norr om huvudstaden. För att komma hit måste du åka flyg drygt 35 minuter ifrån Malé. Men de fantastiska vyerna över de olika atollerna gör att resan går mycket fort. Själva ön är kantad av fantastiska vita sandstränder och olika rev där de färgglada fiskarna finns.

Det finns mycket att titta på under vattenytan.

Trots att man snorklar på en relativt liten yta så är artrikedomen förbluffande. Här trängs allt ifrån små fiskar till större sköldpaddor. På morgonen och kvällen så kan man även se hajar patrullera de lite grundare vattnen. Dessa hajar som kallas kort och gott svartspetsig revhaj då de har en svart prick på ryggfenan. Ibland kan hajarna komma nära snorklarna och då gäller det att ha kameran framme.

Svartspetsig revhaj - titta särskilt på den svarta pricken på ryggfenan.

Den kanske mest imponerande synen för snorklare är kanske ändå att se den gröna havssköldpaddan simma förbi i sitt långsamma och majestätiska tempo. Sköldpaddorna är start utrotningshotade men de lever i de tropiska och subtropiska havsområdena.

Den gröna havssköldpaddan är mäktig att beskåda.

Titan triggerfish

I reven runt Kuredu finns fiskar som kan ge sig på människor men oftast är det ingen som helst fara. De som man bör känna till är bland annat vissa triggerfish (eller tryckarfiskar), scorpionfish (eller drakhuvudsfiskar) och lionfish. Triggerfish arterna titan och picasso kan simma mot snorklare och dykare som kommer för nära deras ägg. Då gäller det att simma på rygg och backa direkt. Då lämnar fisken dig i fred så fort du lämnat dess närhet. Lionfish har gift som kan påverka människor med illamående, feber och kräkningar. I några tillfällen har dessa till och med lett till döden. Generellt sett så behöver man dock inte alls vara orolig. Man skall bara vara vaksam och fråga på plats vad det är som gäller på just den snorklingsplats du besöker. Att människor skadas allvarligt är extremt ovanligt.

Grön havssköldpadda