↑ Return to Åka längdskidor

Att välja rätt längdskidor

När du skall välja vilka längskidor som du skall köpa så finns det en rad faktorer att ta hänsyn till. För att få den absolut bästa känslan av åkningen är det viktigt att du valt skidor som passar både din vikt och teknik. Just teknik och vikt är de två enskilt viktigaste aspekterna vid ett köp av skidor.

Den mittersta delen av längdskidan kallar man för spann och det är den här delen som är viktig för både fäste och ett bra glid. Man kan enkelt säga att din vikt bestämmer hårdheten på spannet och tekniken ger slutspannet. Tänk på att det är viktigt att längdskidan har rätt spänning. Om det blir allt för mjukt så sjunker du ner i snön betydligt lättare, vilket givetvis försämrar glidet. Därmed blir det betydligt tyngre och det förstör en del av glädjen med att ge sig ut i längdspåren. När du köper skidorna så provar du ut spannet i affären, då personalen är vana och vet vad som gäller brukar det aldrig vara något problem.

Ser man till längden så finns en enkel regel som säger att du tar din längd och så skall skidorna vara 30 centimeter längre.

Undersidan av skidan kallar man för belag och den har stor betydelse för hur bra vallan fäster. Dyrare skidor kan ha ett bättre belag och då vinner du alltså att det blir lättare att få en optimal valla. Är man helt nybörjare och vet med sig att det inte kommer bli allt för många turer så finns det även vallningsfria skidor.

Man bör också överväga var man skall åka skidor någonstans. Skall du ut i färdigpreparerade spår eller ut i vildmarken där det inte finns något preparerat? Skall du inte åka i spår så behöver du en fjällskida som är något bredare, men se till att de är mindre än 60 millimeter breda. Då kan du nämligen även använda dem i de flesta färdiga spår. Betäckningen på denna typ av skidor är ofta Back Country, BC.

När det kommer till stavar så är det viktigaste längden. Detta för att du skall kunna få ut den optimala kraften framåt. Den enkla regeln här säger att du skall ha ett par stavar som är cirka 30 centimeter kortare än vad du själv är. Om du är helt nybörjare är det bättre att börja med något kortare, medan de mer rutinerade skall ha något längre.

I välsorterade friluftsbutiker kan du få hjälp att välja ut de optimala skidorna för just dig, kom bara ihåg vad du skall använda dem till och hur mycket. Priserna varierar stort allt ifrån en tusenlapp till flera.