«

Plats 2: Titta på djuren på Galápagosöarna – 100 saker man skall göra innan man dör

Galapagos Tortoise

Om man älskar orörd natur och djurliv så måste man någon gång i livet åka till Galápagosöarna, så enkelt är det. Ögruppen tillhör Ecuador och består totalt av ett tjugotal öar cirka 100 mil väster om Sydamerika, endast ett fåtal av dessa är bebodda med viss hotell- och fiskeanläggningar.

En av de många anledningarna till att detta är en så fantastisk plats är att de många olika djurarterna är helt orädda för besökare. De saknar helt enkelt naturliga fiender och människor har inte kommit hit tidigare för att jaga. Man kan alltså möte sköldpaddor som går mot dig samtidigt som ödlor långsamt går förbi på stranden. Sjölejonen brölar utan att bry sig nämnvärt att en människogrupp försöker fånga dess gestalt med sina kamerablixtar.

När skall man åka och hur kommer man hit?

Vädret tillåter att man mer eller mindre kan åka hit året runt men de flesta väljer att komma mellan juni – augusti och december – januari. De flesta som kommer bestämt sig för att åka beställer sin guidade tur innan avresa. På så sätt vet man exakt vilka tider man kommer och hur länge man blir borta. Priset blir också mer genomskådligt jämfört med om man skall ordna allt på plats i Ecuador.

Avståndet till Ecuador och Galápagosöarna ifrån Sverige gör att man i princip alltid måste åka flyg. Man kan faktiskt åka flyg mer eller mindre hela vägen och de flesta väljer flygplatsen vid Baltra.

Kryssa mellan öarna med båt

Det klart mest populära sättet att resa genom Galápagosöarna är att ta en båttur där man åker mellan en rad olika öar. Här blandar man landstigningar med vandringar längs leder med snorkling. Vandringslederna är utmärkta och enkla utan några större höjdskillnader som sliter. På båten får man sina måltider och det finns en rad olika företag och arrangörer att välja emellan.

Ett stort antal unika djurarter

Att få med egna ögon få studera de många orädda djuren på Galápagosöarna är något alldeles unikt. Du kommer stöta på ett stort antal fåglar och kräldjur för de dominerar det man kan titta på. Exempel på djur är havsleguanen, galapagospingvin, galapagoshäger, sjölejon och en rad olika finkar. Ett besök kräver att man har möjlighet att ta ett stort antal fotografier för att kunna minnas denna fantastiska natur.

Charles Darwin var här för sin forskning

Den världsberömde brittiske biologen Charles Darwin spenderade fem veckor här 1835 och studerade djur- och växtlivet. Han var på flera olika av de unika öarna och skrev sedan boken – Om arternas uppkomst.

iStock_000018205844_ExtraSmall

Galápagosöarna är nu en nationalpark

År 1957 beslutades det att Galápagosöarna skulle bli en nationalpark och det ger området ett skydd mot människans påverkan. Många av de djurarter man kan beskåda finns endast här och skulle de dö ut skulle de för evigt vara förlorade. FN-organet UNESCO har även tagit med området på sin världsarvslista för att de har en särskilt betydelse och måste bevaras. När man kommer hit som turist gäller det därför att vara mycket försiktig och respektera de ordningsregler som finns.

Land: Ecuador

Hav: Stilla havet

Flygplats: Baltra

Läs mer:

Plats 1: Dyka på Stora Barriärrevet i Australien