«

»

Into the wild – boken om Christopher Johnson McCandless som senare blev film

Jon Krakauer har skrivit boken Into the Wild

Jon Krakauer har skrivit boken Into the Wild

Historien om Christopher Johnson McCandless liv och öden har fascinerat många. I Jon Krakauer’s bok Into the Wild kan vi läsa mer om vad som hände och gjorde att den unge mannen valde att lämna familj och vänner för att senare hittas död ute i Alaskas vildmark. Historien bygger alltså på verkliga händelser och McCandless mystiska död behandlas också ingående i boken. Många kanske känner igen titeln Into the wild i och med att Sean Penn regisserade och skrev manus baserat på boken. Den gången var det Emile Hirsch som fick gestalta den unge McCandless.

Författaren Jon Krakauer hade 1993 skrivit en gripande artikel på 9000 ord i livstidstidningen Outside om McCandless som gick under titeln ”Death of Innocent”. Historien väckte stort intresse och Krakauer förstod att livsödet behövdes belysas närmare för att kunna förstå och kanske rent av lista ut vad som egentligen tog McCandless liv ute i vildmarken i Alaska.

Christopher Johnson McCandless växte upp i en medelklassfamilj i Annandale i delstaten Virginia, USA. Efter att han tog examen 1990 skänkte han bort hela sina besparingar på $ 25 000 till välgörenhet och klippte av all kontakt med sin familj. Det dröjde inte länge förrän polisen började leta men de fann honom aldrig. McCandless mål var att försöka leva av naturen i vildmarken i Alaska. Han tog en rad ströjobb som gjorde att han 1992 kunde lifta upp till Alaska och började gå på Stampede-leden. Här hittade han en övergiven buss som fick vara övernattningsplats och utgångspunkt för hans försök att leva på naturen. På sitt äventyr hade McCandless bara med ett gevär och lite ris, mer ville han inte släpa på och naturen skulle helt enkelt stå för födan. Personer som tros ha påverkat den unga mannen var författare som Jack London och Henry David Thoreau. I boken får vi en rad citat som säkert verkade som stor inspiration. Efter drygt 100 dagar i vildmarken så tros han ha dött den 18 augusti 1992. I boken spekulerar man vad som egentligen ledde till McCandless död och än idag vet man faktiskt inte exakt vad som hände.

Det som skiljer boken och filmen är att i Krakauer’s skildring får vi en helt annan bild av hur uppväxten var för den unge Christopher och framförallt så försöker man förstå vad som egentligen hände den 18 augusti 1992. Många har säkert haft liknande drömmar om att leva från naturen men Into the wild visar på ett tragiskt slut och ett mycket fascinerande livsöde. En bok som kan rekommenderas och är klart läsvärd.

Titel: Into the wild
Författare: Jon Krakauer
Utgivningsår: 1996
Språk: Engelska
Förlag: Villard