«

»

Vad är Svenska turistföreningen – STF?

Bild från receptionen på Kebnekaise Fjällstation

Bild från receptionen på Kebnekaise Fjällstation

Svenska turistföreningen använder sig av förkortningen STF och grundades redan 1885. Den gången i Uppsala ville man ha en ideell förening som skulle ta fram det bästa ur svenskt friluftsliv samtidigt som man ville att allmänheten skulle kunna njuta av våra naturupplevelser. Vårt land är unikt på många sätt och framförallt har man enorma naturresurser som fler borde få upptäcka och utforska. Detta var något man tidigt förstod på STF och man var snabbt ute med olika turer till fjällen. Två år efter att man grundades 1887, hade arbetet startat med att märka ut leder i fjällen. 1899 började man planera för Kungsleden som kanske idag är den mest kända vandringsleden i Sverige. En annan milstolpe skedde 1888 då man öppnade upp sin första fjällstuga som låg på leden mellan Kvikkjokk och Sulitelma.

Idag har Svenska turistföreningen växt till en jätte med närmare 300 000 medlemmar. Intresset för svensk natur och friluftsliv är enormt och här spelar man en stor och viktig roll. Idag har STF närmare 400 olika vandrarhem, hotell och fjällstugor. Förutom detta har man en viktig roll som opinionsfrågor som rör natur och turism i Sverige och ger ut medlemstidningen Turist som kommer ut flera gånger per år.

Tittar man på STF’s föreningside ser man att verksamheten skall vara baserad på långsiktig och hållbar utveckling. Man värnar därmed om miljön och all form av turism som sker i Sverige måste ske på ett hållbart sätt så även kommande generationer kan få vara med och upptäcka samma saker. I stadgarna står bland annat att man vill utveckla turismen i Sverige, sprida kunskap, erbjuda prisvärda alternativ för övernattning och värna om naturen.

Blir man medlem i Svenska turistföreningen kan man få rabatter på boende, aktiviteter och erbjudande från samarbetspartners. Dessutom får man hemskickat medlemstidningen Turist som har en rad tips om verksamheten. För att du skall kunna upptäcka nya platser i Sverige behöver man ibland tips från pålästa källor. Medlemskapet kostar olika beroende på vilken av de fyra kategorier som du tillhör antingen vuxen, ungdom, barn eller barn under fyra år. Du får hemskickat ett kort som kan vara bra att ha i plånboken. Kommer du till ett vandrarhem visar du bara upp kortet så kan du få din rabatt. Går du till exempel Kungsleden och tänker bo i fjällstugorna tjänar man snabbt upp hela medlemsavgiften.

Totalt har man närmare 200 anställda och huvudsätet ligger i Stockholm. Antalet anställda stiger dock avsevärt under högsäsongen på sommaren och vintern. Verksamheten är helt klart beroende på när turisterna väljer att åka på sina olika friluftsresor. Om du vill läsa mer och kanske till och med vill bli medlem i Svenska turistföreningen gör du det enklast genom att surfa in på hemsidan – Svenska turistföreningen.

Till sist kan vi säga att vi på Allt om Vildmarken har många gånger använt oss av STF’s kunskaper och övernattningsmöjligheter. Det finns bara gott att säga om de kunniga anställda och den stora insats som de gör. För att kunna vidga sina vyer och få nya idéer vad man skall göra härnäst behöver man tips och inspiration och där spelar STF en viktig roll.