«

»

Plats 1: Dyka på Stora barriärrevet i Australien – 100 saker man skall göra innan man dör

På Allt om vildmarken har vi tagit fram en lista på 100 saker man skall göra/uppleva innan man dör. Vi har ingen inbördes rangordning och det kommer kontinuerligt publiceras nya inlägg, men vi börjar med att Dyka på Stora barriärrevet i Australien.

Utanför Australiens nordöstra hörn ligger ett av världens största korallrev. Stora barriärrevet är hela 2 300 kilometer och täcker en yta på hela 345 000 kvadratkilometer. Totalt är det faktiskt uppbyggt av cirka 3400 individuella rev. Korallrevet är hem för otroligt många arter och ansågs ha en sådan central betydelse för mänskligheten att det 1981 togs upp på världsarvslistan. Denna fantastiska biologiska mångfald gör givetvis att området attraherar ett stort antal turister.

Stort utbud av guidade turer

Den största delen av korallreven ligger i Great Barrier Reef Marine Park. Det finns hundratals olika guidade båtturer man kan välja mellan. Beroende på hur du vill lägga upp ditt besök kan du antingen bo ombord ett par dagar på en båt med dagliga dyk eller bara testa något dyk under dagen. Fördelen med flera dyk är givetvis att du kan upptäcka fler arter och fler fantastiska vyer under vattnet. Det finns över 1500 fiskar så du kommer knappast hinna med dem alla. Om man inte vill dyka eller snorkla så finns det även populära helikopterturer som åker över revet.

iStock_000012890742_ExtraSmall

När skall man åka?

Man kan säga att det egentligen inte finns någon dålig tidpunkt att besöka Stora barriärrevet. Det kan dock vara så att en viss typ av undervattensliv är enklare att se under vissa perioder på året. Besöker du revet för första gången och inte har några specifika önskemål kvittar det således när du åker. Kort kan man dock säga att den regniga perioden är mellan december och mars. Mellan juni och augusti är det lite hårdare dykning, men det är också då som du har störst chans att se vikval. Många väljer dock att komma hit mellan september och december då vattnet är behagligt runt 30 grader och man kan se upp mot 50 meter under vattenytan.

Hur kommer jag hit?

Idag är det många svenska turister som väljer att åka till Australien och sedan resa runt i landet. Då är det närmast obligatoriskt att ta ett stopp vid Stora barriärrevet i den nordöstra delen av landet, i delstaten Queensland. I Cairns finns det en internationell flygplats men många väljer att åka nere från Sydney och Melbourne upp längs landets östkust. En av de populäraste platserna på revet är Whitsundayöarna eftersom de inte ligger så långt ifrån Cairns men det är annars fritt fram att planera sin egen resa utifrån de olika guidade turer som erbjuds.

Vad skall jag ta med?

Det finns dykutrustning att hyra på plats så du behöver inte släpa med dig allt hemifrån Sverige. Många väljer att ta med sig eget cyklop och simfötter eftersom de enkelt kan packas ner i resväskan. En fördel kan dock vara att ta med sin egen undervattenskamera för du vill säkert ha några minnen att titta på när du kommit hem.

S

Land: Australien

Delstat: Queensland

Hav: Stilla havet

Flyg: Sydney – Cairns cirka 3 timmar